top of page

Ny student

Dersom du er en helt ny student, da vil denne overgangen til universitetslivet være en ny fase for mange. I begynnelsen kan informasjonsmengden oppleves belastende, men det vil bli lettere å oppnå oversikt utover studieløpet. I motsetning til videregående skole, vil du ha mer frihet til å gjøre det du vil, men det er forventet med stor mengde av selvstendig arbeid. For deg som nettopp har begynt på økonomiutdanningen ved UiA har vi derfor samlet et par tips som du kan bruke for å få det beste ut av studielivet!

1. Studierutine

Det er viktig å skaffe seg en studierutine for å få det meste ut av forelesninger, gruppeundervisning og selvstendig arbeid. Dette kan gjøres ved å behandle hver studiedag som en arbeidsdag der du har fremlagt en plan over hva du skal gjøre i løpet av dagen eller uken. Dette kan du allerede starte med ved begynnelsen av studiestart. 

2. Kollokviegruppe

En slik gruppe oppstår når studenter går sammen for å studere, diskutere og løse oppgaver. Dette er et triks som gjør arbeidet gøyere og mer spennende. Grunnen for at det er bra med en slik studiegruppe er at du blir tvunget til å jobbe med pensum, og i tillegg får du en god rutine. Dette kan gjennomføres ved å studere på faste tidspunkter i løpet av uken ved å booke grupperom på UiA og benytte gruppeundervisningen.   

3. Noter under forelesningen

Det er viktig å ta notater under forelesningen slik at du kan repetere innholdet senere. Dette er essensielt for eksamensøving når semesteret kommer til en slutt. For å gjøre notatskrivingen mest effektiv anbefaler vi at du laster ned Powerpointen til den aktuelle forelesningen og benytte den til skriving. Senere kan du bruke innholdet for å lage puggekort til eksamensøvingen.

4. Sett opp budsjett

Dersom du nylig har flyttet ut og skal for første gang bli leietaker, er det viktig å ha oversikt over hva som må ut og inn av kontoen. Dette vil gjøre det lettere å identifisere unødvendig pengebruk og dermed kan du fordele dine inntekter på best mulig måte. Et tips er å bruke prissammenligning på internett slik at du kan spare mest mulig og minimere pengebruken!

5. Kjøp brukt

Som ny student vil du merke at det er dyrt med pensumbøker, men ved å kjøpe brukt kan du spare store summer! Du trenger ikke å kjøpe bøker med engang du begynner å studere, vent og sjekk hvilke bøker som er pensum ettersom disse oppdateres regelmessig. Av og til kan du også kjøpe tidligere utgaver, men sjekk først med foreleser! Dersom du må kjøpe nye bøker kan du gjøre det på bokhandelen ved UiA. Hvis dette ikke er nødvendig kan du benytte deg av Finn.no, Bookis.com og Facebook-gruppen "Kjøp og salg av pensumbøker, UiA". 

6. Vær sosial

Det sosiale miljøet er kanskje det viktigste tipset vi kan gi deg som ny student. Ved å delta på ulike arrangementer vil du få muligheten til å møte nye studenter som kan potensielt bli dine nye venner. Gjennom aktivitetene i Mercurius vil du få en hyggelig studietid, og ikke minst etablere et nettverk med aktører innenfor arbeidslivet. 

7. Engasjer deg

Du kan engasjere deg gjennom å bli frivillig ved ulike foreninger og studentorganisasjoner. Her får du muligheten for å tilegne deg bred kunnskap og ulike erfaringer som kan være relevante for din potensielle arbeidsgiver. Du kan finne en oversikt over alle studentforeninger og studentaktiviteter på UiA sine nettsider.

Mercurius logo
bottom of page